Minska matsvinnet!

I Sverige slänger vi i genomsnitt 79 kg matavfall per person varje år, det motsvarar var 5:e matkasse som vi bär hem från affären. Av detta är ca 35 % fortfarande ätbart!

En stor del av detta matsvinn kan vi förhindra genom att planera inköpen bättre, äta upp våra portioner och spara överbliven mat genom att exempelvis frysa in den.

När du minskar ditt matsvinn kan du spara pengar och på ett enkelt sätt bidra till en bättre miljö. Den största miljönyttan når vi om matsvinn undviks helt, men det oundvikliga matavfall som ändå uppkommer samlar vi in i den gröna påsen och på så sätt återinförs det i kretsloppet.

Tillsammans kan vi arbeta för att matsvinn inte ska uppstå. Sörmland Vatten deltar bland annat i kampanjen #förResten som innebär att om man inte orkar äta upp sin mat vid restaurangbesöket kan man få med sig resterna hem i en matlåda.

Ta gärna del av livsmedelsverkets tips för att minska matsvinnet i hemmet.