Renhållning

Minimeringsmästarna

Är det din tur att bli miljöhjälte och Minimeringsmästare? Nu söker vi deltagare!

Mimimeringsmästarna

Är du redo att bli en Minimeringsmästare?Idrottskille med pokal i handen

Minimeringsmästarna genomförs över hela landet och varje region har sitt eget projekt i projektet. Sörmland är – för andra gången – med på tåget och vi på Sörmland Vatten tillsammans med Flen, Vingåker och Katrineholm deltar i nära samarbete. Dessutom står kommunerna Trosa, Nyköping och Oxelösund samt Länsstyrelsen, Trobo och Nyköpingshem, bakom projektgruppen. Men, det viktigaste i projektet är hushållen och snart kan du anmäla ditt intresse till att vara med i kampen, deltagandet är helt kostnadsfritt! Alla hushåll är välkomna, det kvittar om du bor själv eller har en stor familj, det spelar heller ingen roll om du bor i lägenhet eller i slott. Anmälan är öppen fram till den 15 september och du når den via hemsidan minimeringsmastarna.se. Där hittar du också allt du behöver veta om projektet, inspiration, tips och mycket mer.

Vem är en Minimeringsmästare?

Alla kan bli en Minimeringsmästare! Så länge du är redo för en utmaning och är nyfiken på att lära dig nya grejer. Vi behöver alla hjälpas åt för att minska på avfallet och vårt klimatavtryck. Därför söker vi deltagare i alla åldrar, med alla olika typer av bakgrund och med vilken förkunskap som helst. Skicka in en intresseanmälan via minimeringsmastarna.se.

Sedan kommer vi att göra ett urval och höra av oss till alla som skickat in en intresseanmälan.

Hur går Minimeringsmästarna till?

Under resan som Minimeringsmästare får du träffa andra deltagare på tematräffar under hela året. Där utbyter ni erfarenheter och får tips och inspiration från projektledningen och föreläsare. Utöver träffarna får deltagarna olika utmaningar som ska genomföras till nästa träff, till exempel laga mat på rester eller anordna en klädbytarträff med kompisar!

Varför finns Minimeringsmästarna?

Tyvärr ser nuläget rätt dåligt ut. Vi shoppar i Sverige som om det fanns 4,2 jordklot och vi gör av med 466 kg avfall varje år per person. Det är nästan ett halvt ton! Per person! Ja, det är galet. Men det går att göra något åt det, och vi kan göra det tillsammans. Att minska på sitt avfall är inte bara bättre för miljön – du kan spara pengar och få mer tid till annat.

Minimeringsmästarna är ett initiativ från Göteborgsregionen (GR), som finansieras av Avfall Sverige. Genom Minimeringsmästarna kan vi visa att många bäckar små blir en stor å.

Läs vad projektledaren för Sörmlandsprojektet, Karin Sundby, säger om Minimeringsmästarna:

– Som deltagare i Minimeringsmästarna kommer du få både verktyg och energi att skapa en mer hållbar livsstil, på riktigt. Det blir ett fullspäckat år med kunskap, inspiration och erfarenhetsutbyten! Dessutom utlovas spänning när tävlingen ska avgöras, inte bara i Sörmland utan även nationellt i den stora Sverigekampen. Deltagarna får träffa varandra på tematräffar under hela året som projektet pågår, både digitalt och fysiskt. Sverigekampen avslutas sedan med en hejdundrande final.

Året är uppdelat i fem olika teman; hållbar konsumtion, matsvinn, farligt avfall, textil och delande. Vid varje tematräff får deltagarna lyssna på en kunnig och inspirerande föreläsare och får sedan chans att diskutera och utbyta erfarenheter. Efter träffarna får deltagarna också utmaningar på olika teman, det kan vara allt ifrån att slänga ihop en schysst restmiddag, anordna en klädbytarträff, till att låna en borr av grannen.

– Eftersom många kommuner och regioner deltar i projektet samtidigt kommer året innebära en strid ström av roliga upptåg, utmaningar och garanterat även misslyckanden som kan lära oss något, säger Karin Sundby. Vid tre tvåveckors-perioder under året vägs ditt avfall och med hjälp av tips och inspiration är målet att minska din avfallsmängd så mycket som möjligt. Hushållet som lyckats minska mest när året är slut, står som segrare!

– Förutom kunskap, inspiration och verktyg för att skapa en mer hållbar livsstil, finns det fina och hållbara priser i potten. Och så äran förstås, särskilt för den som kammar hem vinsten, men även för alla andra som deltar. Olika insatser kommer synas och lyftas i sociala media och på andra sätt, säger Karin Sundby som tycker att Minimeringsmästarna skapar förändring bortom projektdeltagarna.

– Under förra omgången var det fantastiskt att se engagemanget på träffarna, deltagarna bjöd till och hängde med på allt. Deltagarna var aktiva på alla sätt och passade även på att komma med konkreta förslag för att göra våra kommuner mer hållbara avslutar Karin.

Tillsammans når vi en #nöjdpunkt!

Är du intresserad...

...av att bli en minimeringsmästare? Skicka in din intresseanmälan här! Anmälan är öppen till 15 september 2021. När anmälan är stängd kommer vi att göra ett urval och välja ut vilka hushåll som får chansen att delta. Därefter hör vi av oss till alla som skickat in en intresseanmälan.

Intresseanmälan

Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling

Med projektet Minimeringsmästarna är vi med och bidrar till att uppnå de globala målen för hållbar utveckling.

Globala mål