Matfett

Matfett är margarin, smör och olja som används vid matlagning och ska sorteras som brännbart avfall. Flytande olja som frityr- och matolja kan lämnas in för återvinning på återvinningscentralen.

Matfett samlar du upp i en behållare eller förpackning, exempelvis en plastflaska. 

Fett som blir kvar efter stekning samt smör och margarin lägger du i vanliga soppåsen. Torka alltid ur stekpannan med hushållspapper innan du diskar den!

Frityrolja och matolja kan du lämna i miljöstationen på återvinningscentralen. Personalen på återvinningscentralen häller det flytande matfettet i uppsamlingsbehållare för att kunna återvinnas och används i nya produkter. Frityr- och matoljan renas och återvinns och används bland annat vid tillverkning av biobränsle, tvål- och tvättprodukter, plast, gummi, papperskemikalier, stearin, målarfärg och textilmjukgörare.

 

Fett som hälls ut i avloppet kan orsaka stopp, så det är viktigt att matfettet samlas upp och inte hamnar i avloppsledningarna.