Svealands godaste kranvatten - finns i Flen

18 nov, 2020

VA

I dagens riksfinal i tävlingen Sveriges godaste kranvatten utsågs Flen till Svealands godaste kranvatten, det är vi otroligt stolta över säger Helen Sylvefjord, kommunikationschef på Sörmland Vatten.

"Aha, vad härligt" utbriser vår VD Björnar Berg när han hör resultatet! - "Härligt att Flens kranvatten får så bra betyg med tanke på den förbättring vi har gjort med en ny vattenförsörjning" (nov/dec 2018).

Citerat vår ordförande Kristina Jonsson i Sörmland Vatten (och Vingåker Vatten): "Vatten är liv, utan vatten - ingenting! Idag är jag extra stolt över att få leverera Svealands godaste kranvatten. Detta tack vare Sörmland Vatten, en fantastisk och professionell organisation."

Citerat vår ordförande Arne Lundberg i Flen Vatten: "Grattis alla ni som nyttjar vårt fina kranvatten! Jätteroligt - ett stort grattis igen. Nu får vi kvittot på bolagets ansträngningar vi gjort och här får vi ett resultat".

Citerat vår vice ordförande Tony Karlsson i Katrineholm Vatten: "Jag känner mig oerhört stolt över att få ett erkännande för det hårda och målmedvetna arbete som bolaget och alla anställda lagt ner för att uppnå ett vatten av högsta kvalitet". 


Av 104 tävlande kommuner blev det Höganäs kommun som avgick med segern i Sveriges godaste kranvatten. Flens kranvatten korades till Svealands godaste kranvatten och då ett av Sveriges fyra godaste kranvatten. 

Svealands godaste kranvatten: Flens kommun
Juryns motivering:  ”Ett vatten med en spröd, fin ton och som bjuder in till stora klunkar. En briljant törstsläckare.” 

Se vinnarintervjuerna här

Om tävlingen
Arrangör av tävlingen är branschorganisationen Svenskt Vatten.

– Vårt svenska kranvatten är på många sätt en unik produkt, med hemleverans till varenda hem och arbetsplats – överallt där vi behöver vatten. Alltid lokalproducerat, alltid färskt. Kranvattnet är vårt viktigaste livsmedel – men också något vi lätt tar för givet. Vi behöver värna denna naturresurs och den infrastruktur som gör det möjligt, säger Pär Dalhielm, Svenskt Vattens vd.

Tävlingens jury bestod under finalen av Gunilla Hultgren Karell, Mischa Billing, Linda Pérez och Anders Melldén. Samtliga vana vinprovare och numera också vattenprovare.

Vet du att:

  • Det finns cirka 1 400 000 000 000 miljarder liter vatten på jorden, men det är bara en liten del som går att använda som dricksvatten. Den största mängden vatten utgörs av saltvatten som vi inte kan dricka. Bara tre procent är sötvatten.
  • De kommunala vattenverken producerar nästan 900 miljarder liter dricksvatten per år, vilket motsvarar ca 1% av det sötvatten som är teoretiskt tillgängligt i Sverige.
  • I Sverige förbrukar vi i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn.
  • 1 liter kranvatten kostar i genomsnitt ca 5 öre.
  • VA-ledningsnätet i Sörmland Vattens region räcker sträckan Katrineholm - Kiruna.
  • Det finns 10 allmänna vattenverk i regionen där Sörmland Vatten verkar.

"I tider med en pandemi eller inte - vi leverarar ett livsmedel direkt i din kran!" / Okänd talare på Sörmland Vatten