Sortera ut hårdplasten

Vi vill tillsammans med dig minska avfallet som hamnar i energiåtervinning och se till att använda resurserna på ett bättre sätt!

Utsortering av hårdplast

Tillsammans med dig kan vi minska avfallet som hamnar i energiåtervinning bara för att eldas upp och istället använda resurserna på ett bättre sätt. Från årsskiftet blir hårdplast en egen fraktion på återvinningscentralen. 

Plastföremål kan vara gjorda av många olika sorters plast och kan också bestå av blandningar av olika plastkvaliteter och andra material. Exempel på beteckningar som du kan se på plast som kan materialåtervinnas är: PE (HDPE), PP, ABS, PS och PVC.

En särskild utsortering av för hårdplast kommer att finnas på våra återvinningscentraler i Flen och Vingåker intill containern för Energiåtervinning (Katrineholm har redan infört detta), vilket innebär att du lägger hårdplasten i en uppmärkt gallerkärra på rampen. Personalen sorterar sedan hårdplasten i ytterligare ett steg, då det finns många olika typer av plast.

Hårdplasten får inte blandas ihop med förpackningar av plast som fortsatt ska lämnas för utsortering på en återvinningsstation.

Vad är hårdplast?

Exempelvis: plastpallar, plastbackar, plastmöbler, pulkor, plasthinkar, blomkrukor, plaströr, kabellister, dropptorra och rena plastdunkar.

Är du osäker så fråga personalen på återvinningscentralen.

Vad klassas inte som hårdplast?

Exempelvis: kompositmaterial, glasfiber, frigolit, kanalplast, hjälmar, resväskor, leksaker med elektronik, PET-flaskor, trädgårdsslangar, golvvärmerör, bilbarnstolar, skidor, pjäxor, fiskespön, kylbox, presenning, nät, plastmattor och plastförpackningar.

Materialåtervinning av hårdplast

Den insamlade hårdplasten sorteras ut per plasttyp hos materialåtervinnaren och återvinns sedan till nya plastprodukter.