Bygg- och rivningsavfall


Bygg- och rivningsavfall

Idag hamnar många fullt användbara produkter i soporna, en del förbränns och en del återvinns och blir till nya varor. Att återanvända produkter är ett miljömässigt bättre, och i många fall även ett mer ekonomiskt alternativ till återvinning och förbränning.

Avfallshantering vid byggnation eller rivning

Vid återanvändning används produkten igen, utan ändringar av design eller material, till skillnad från återvinning som innebär att produktdesignen förstörs och att man endast tar vara på materialet för att tillverka nya produkter.

Byggherrens ansvar

Vid bygg- och rivningsverksamhet är det i första hand byggherren som är ansvarig för avfallshanteringen. Innan ombyggnad eller rivning påbörjas är det viktigt att farliga ämnen och material identifieras vid en materialinventering för att bygg- och rivningsavfallet ska kunna omhändertas på ett säkert sätt.

Bygg- och rivningsavfall är ett verksamhetsavfall

Bygg- och rivningsavfall från verksamheter är material och rester som uppstår vid bygg-, ombyggnads- och rivningsarbete.

Byggherrars och verksamhetsutövares ansvar vid bygg- och rivningsarbete: 

  1. Sortera ut avfall: Trä, mineraler (till exempel betong, tegel, keramik), metall, glas, plast och gips ska sorteras separat. 
  2. Hantera farligt avfall korrekt: Identifiera, dokumentera och håll farligt avfall åtskilt. Anlita endast godkända transportörer. 
  3. Gör en materialinventering innan rivning eller större ombyggnation för att identifiera farliga ämnen och material. 
  4. Dokumentera avfallshanteringen: Visa hur avfallet hanterats, vem som transporterat det och vart det har skickats. 
  5. Planera för minskat avfall: Redan i projekteringen ska du tänka på att minska avfallsmängden och öka möjligheten till återanvändning.   
  6. Följ tillståndsregler: Hantering av farligt avfall eller stora mängder avfall kan kräva tillstånd eller anmälan. 
  7. Säkerställ att avfallet hanteras på ett säkert sätt och sorteras enligt gällande regler. 

Vem får hantera avfallet? 

  • Verksamhetsavfall från yrkesmässig byggverksamhet omfattas inte av kommunens ansvar.
  • Verksamhetsutövaren får själv anlita en godkänd transportör.
  • Farligt avfall får endast transporteras av aktörer med särskilt tillstånd.

Underlätta framtida separering, återanvändning och återvinning

Det är viktigt att tidigt under projekteringen av en ny byggnad ta hänsyn till material och konstruktioner för att kunna välja material och lösningar som kommer att kunna återanvändas. Tänk på att sammanfoga materialen så att de lätt kan separeras i framtiden.

Några exempel på material som kan sparas och återanvändas är tegel, äldre konstruktionsvirke, tegelpannor, dörrar, beslag, fönsterkarmar och sanitetsgods.

Naturvårdsverkets vägledning för bygg- och rivningsavfall.

Kommunens ansvar från 2023

Från 1 januari 2023 ansvarar kommunen för bygg- och rivningsavfall endast om det inte uppstår i yrkesmässig verksamhet. Det gäller till exempel mindre arbeten som privatpersoner gör själva.