Vi arbetar för det godaste kranvattnet

Sommaren 2023 underhållsspolar vi vattenledningsnätet för att kunna leverera det bästa dricksvattnet hem till din kran.

Liten flicka dricker vatten ur glas

Som ett led i ett större underhållsarbete kommer Sörmland Vatten att utföra underhållsspolning av vattenledningsnätet i västra Katrineholm. Målet för spolningen är att fortsätta leverera dricksvatten av högsta kvalitet. Som ett bevis på det blev Sörmland Vatten utnämnt till Svealands godaste kranvatten 2020 av Svenskt Vatten.

Underhållsarbetet startar den 3 juli och pågår till och med den 18 augusti och sker i samarbete med underleverantören Pollex AB. I samband med spolningen kommer vatten att stängas av under en dag för berörda fastighetsägare. Avstängingen sker dagtid mellan klockan 8 och 18. I undantagsfall kommer vissa fastighetsägare att omfattas av flera avstängningar och på andra tider. Information om detta förmedlas separat.

Information om vattenavstängning:

  1. Villaägare får information i brevlådan.
  2. Boende i flerfamiljshus får information på entré/-ytterdörrar.

Viktiga råd till fastighetsägare:

  1. Vid behov, tappa upp vatten i förväg.
  2. Stäng ventil vid fastighetens vattenmätare.
  3. Håll vattenkranar stängda under hela arbetet.
  4. Spola inte i toaletten på vanligt sätt. Det går att spola manuellt genom att hälla 2-3 liter upptappat vatten direkt i toastolen, till exempel från en hink.
  5. Använd inte tvätt- eller diskmaskin eftersom de kan ta skada.
  6. Använd inte tvättmaskin i tvättstuga i flerfamiljshus eftersom de kan ta skada.

Missfärgat vatten och luft i ledningar förekommer

Spolningen genomförs med en blandning av vatten och tryckluft. Detta innebär att det kan uppstå kraftiga luftstötar och mycket missfärgat vatten om man öppnar en vattenkran eller spolar i toaletten. Färg och luft kan förekomma i några dagar efter spolningsarbetet, och kan även förekomma i närliggande områden.

Efter genomförd spolning

När spolningen av huvudledningen är klar kan luft och missfärgat vatten finnas kvar i ledningarna. Därför bör man försiktigt öppna kallvattenkranen närmast vattenmätaren i fastigheten för att släppa ut eventuell luft. Spola därefter i samtliga kranar tills vattnet har klarnat.

Spola inte i toaletten eller använd tvätt- eller diskmaskin förrän samtliga kranar är renspolade då detta kan leda till igensatta filter och ventiler.

För mer information

Kontakta kundservice på telefon 0150-800 100.

Anmäl dig till vår sms-tjänst.

Vår sms-tjänst använder vi enbart för att kunna informera dig om driftstörningar och andra händelser som kan påverka dig som fastighetsägare.

Vi har Svealands godaste kranvattenLogga för Svealands godaste kraanvatten

Vi är stolta över att ha blivit utnämnda till Svealands godaste kranvatten 2020, och därför vill vi vara budbärare kring att vi tillsammans ska värna om vattnet. En lyx vi lätt tar för given.

Värna om vattnet

Kranvatten är den billigaste hälsodrycken som alltid finns i en kran nära dig. Sveriges kommuner producerar nästan 1 000 miljoner kubikmeter dricksvatten per år till närmare 8 miljoner människor. Vi tar många gånger för givet att när vi vrider på kranen ska det komma rent vatten, så är det vanligtvis i Sverige, men kanske inte för all framtid?​