Aktuellt

Ta del av våra senaste nyheter.

Naturbild med träd.

Träffa två av familjerna som genomfört Minimeringsmästaråret

Här får du träffa två av familjerna som genomfört tävlingen/utmaningen Minimeringsmästarna!

Minimeringsmästaråret är slut och familjen Ridell var en av de tävlande familjerna. Innan tävlingen hade familjen som består av fyra personer, två vuxna och två barn, sorterat främst förpackningar men även matavfall och ansåg sig själva vara relativt bra på att minimera avfallet. Själva är familjen imponerande av resultatet att alla tävlande har minskat sitt avfall med 45%, tänk om alla i vårt land gjorde likadant!

På frågan vad som varit mest värdefullt/minnesvärt från deltagandet i Minimeringsmästarna svarar Anna och Henrik:

  • ” Under första perioden hade vi köpstopp som blev extra utmanande då vi hade tänkt köpa nya soffor, men Henrik blev peppad och valde att inte åka till någon möbelaffär utan började leta begagnad soffa på nätet. Vi höll ut och drygt ett år senare så har vi hittat en soffa som skänktes bort, nu står den hemma och väntar på att monteras ihop.”
Minimeringsmästar familj Ridell

Familjen Ridell i soffan som de hittat i en skänkes annons.

Andra tankeställare har varit inom områdena textil och elektronik, där de nu är stolta när de lagar i stället för att köpa nytt, en attitydförändring har skett! Inom matsvinn var utmaningen att inte få för mycket rester då de hade en önskan om att inte äta samma mat flera dagar efter varandra. Detta löstes genom att minska mängden mat per tillfälle och familjen fick en tankeställare att de äter mindre än vad de trodde. Så även i detta område har planeringen inför matlagandet förändrats! Med sig från Minimeringsmästaråret har familjen den peppning det gett, att flera samtidigt utmanas att göra samma sak och känslan av att stolthet när de avstår från att köpa något nytt.

Avslutningsvis frågar vi om de skulle rekommendera andra att delta nästa gång?

  • ”Anmäl er om ni funderar” säger Anna och Henrik nickar instämmande.

Familjen Hedlund var en av det tävlande familjerna i Minimeringsmästarna, familjen består av två vuxna och två barn. Josefin berättar att deras syfte med att vara med i denna utmaning var att de tillsammans i familjen ville göra en förändring på lång sikt, förändra för kommande generation.

En av de tävlande familjerna, familjen Hedlund i Minimeringsmästarna

På frågan vad som vart mest värdefullt/minnesvärt från det dryga året som Minimeringsmästare svarar familjen:

”Området textil, för innan vi antog utmaningen köpte vi mycket second hand, men kände att vi kanske tänkte lite ”slit och släng” tack vare att vi köpte second hand. Idag värnar vi om alla kläder och lagar mer. Josefin önskar sig även en sykurs till julklapp för att öka kunskapen ännu mer.  Ett annat område är att vi inspirerats av andra att äta mer vegetariskt av rester, här har följer vi andra medlemmar från Minimeringsmästarna bland annat kan vi tipsa om att följa #restfest”.

På frågan, har ni fortsatt leva efter den förändringen ni gjorde nu när Minimeringsmästarna är avslutat?

”Ja, det har vi. Vi fortsätter att leva som vi gjort under utmaningen med skillnaden att vi inte väger avfallet. Vi kan rekommendera andra att vara med framöver i utmaningen om den kommer igen, men tänk igenom varför ni deltar! Förutom att vi har minimerat vårt avfall har vi fått nya vänner genom projektet.”

Stort grattis önskar vi familjen Hedlund  och familjen Ridell till ett väl genomfört Minimeringsmästarår. Ni är ett föredöme!

 

Tillbaka