Ta del av våra senaste nyheter.
Under denna vår har vi undersökt förekomsten av PFAS 21 i avloppsvatten från våra avloppsreningsverk. Detta är ett proaktivt arbete vi själva har valt att göra för att ha kontroll på utsläppen. Vid vårt reningsverk i Forsby hittade vi höga halter av PFAS. Vi har därefter även kontrollerat dricksvattnet här och även i dricksvattnet hittade vi höga PFAS-halter. Vid övriga vattentäkter ligger värdena under de gränsvärden som kommer 2026.
Provtagningen består av ett analyspaket och förutom svar på PFAS 21, fick vi även analyssvar på fem så kallade ultrakorta PFAS. Provtagning på avloppsvattnet i Forsby visade höga halter av en PFAS-grupp som kallas PFPrA – Perfluorpropionsyra. Vi tog därför även prov på dricksvattnet och också den analysen påvisade samma ämne.
Under torsdagen var de 29 hushåll som får sitt vatten från Forsby vattentäkt inbjudna till information där vi, Vingåkers kommun, Livsmedelsverket och Arbets- och miljömedicin vid Universitetssjukhuset deltog.
PFPrA är en så kallad ultrakort PFAS-typ och vid kontakt med Livsmedelsverket fick vi information om att detta är en PFAS-typ som vi inte lagrar i kroppen utan kissar ut. Dock bör man undvika att ge barn under åtta år vattnet då deras lägre kroppsvikt eventuellt gör att ämnet kan finnas i kroppen en längre tid. Då det finns ytterst få studier gjorda på detta ämne är kunskapen om effekter liten.
Dricksvattnet tillfälligt utbytt Av säkerhetsskäl tömdes innan påsk Forsby vattenreservoar på tidigare vatten och ersattes med vatten från Katrineholms vattenverk. Efter kontakter och samverkan med Livsmedelsverket och Arbets- och miljömedicin vid Universitetssjukhuset, är nu bedömningen att ordinarie vatten kan användas till tvätt, diskning etc. Till dryck och matlagning bör däremot annat vatten användas.
Därför är ordinarie vatten nu åter påsläppt till vattenverket och detta vatten kan användas förutom till dryck och matlagning.
Tre tankar med dricksvatten finns utställda i området från och med måndag 28 april. Denna tank fylls på regelbundet och tills vidare.
Läs mer om placeringen av tankarna.
Gränsvärden finns idag inte I dagsläget finns inga nationella gränsvärden för PFAS i dricksvatten. Det finna heller inga krav på att titta på PFAS i dricksvattnet. Livsmedelsverket har däremot beslutat att det från första januari 2026 ska finnas nationella gränsvärden för PFAS 4 och PFAS 21 (summan av fyra specifika PFAS-ämnen respektive summan av 21 specifika PFAS-ämnen) samt att det ska finnas en plan för hur PFAS, vid överskridanden, i så fall ska renas. För PFPrA finns eller planeras inga gränsvärden.
Fler prover tas Varifrån föroreningen av denna PFAS-typ kommer vet vi i nuläget inte. Olika prover görs därför av oss och av Vingåkers kommun för att om möjligt hitta trolig källa till föroreningen. Det vi har sett hittills är att det finns höga halter av PFPrA i avloppsvattnet.
Ungefär 70 till 80 procent av avloppsvattnet här kommer även från så kallat tillskottsvatten vilket kommer från regn och grundvatten. Övrig del kommer från anslutna fastigheters avlopp. Hur länge PFPrA har funnits i vattnet vet vi inte då prover inte har tagits tidigare.
Påverkan på hälsan Sannolikheten för att PFPrA i dricksvatten har orsakat en negativ påverkan på hälsan är enligt Livsmedelsverket mycket låg. För att hålla stora säkerhetsmarginaler bör däremot inte små barn dricka vattnet. Även gravida och ammande kvinnor för undvika att dricka vattnet då ämnet skulle kunna gå över till moderkakan och bröstmjölken.
Det går bra att duscha, borsta tänderna och liknande med vattnet. Undvik att dricka och laga mat på vattnet.
Fortsatt arbete för ett bra vatten Tills vidare kommer de boende vid de 29 hushållen vid Forsby vattentäkt att ha tillgång till dricksvatten via en tank som vi kommer fylla på regelbundet. Hur lösningen ser ut för fortsatt bra dricksvatten är något vi nu jobbar på och det finns olika lösningar som tar olika lång tid att genomföra, exempelvis anslutning till kommunalt vatten eller reningsutrustning. Detta kommer vi att återkomma om till de berörda när vi har kommit vidare i detta arbete.
Nyheten uppdateras.