Idag hamnar många fullt användbara produkter i soporna, en del förbränns och en del återvinns och blir till nya varor. Att återanvända produkter är ett miljömässigt bättre, och i många fall även ett mer ekonomiskt alternativ till återvinning och förbränning.
Vid återanvändning används produkten igen, utan ändringar av design eller material, till skillnad från återvinning som innebär att produktdesignen förstörs och att man endast tar vara på materialet för att tillverka nya produkter.
Vid bygg- och rivningsverksamhet är det i första hand byggherren som är ansvarig för avfallshanteringen. Innan ombyggnad eller rivning påbörjas är det viktigt att farliga ämnen och material identifieras vid en materialinventering för att bygg- och rivningsavfallet ska kunna omhändertas på ett säkert sätt.
Bygg- och rivningsavfall från verksamheter är material och rester som uppstår vid bygg-, ombyggnads- och rivningsarbete.
Det är viktigt att tidigt under projekteringen av en ny byggnad ta hänsyn till material och konstruktioner för att kunna välja material och lösningar som kommer att kunna återanvändas. Tänk på att sammanfoga materialen så att de lätt kan separeras i framtiden.
Några exempel på material som kan sparas och återanvändas är tegel, äldre konstruktionsvirke, tegelpannor, dörrar, beslag, fönsterkarmar och sanitetsgods.
Naturvårdsverkets vägledning för bygg- och rivningsavfall.
Från 1 januari 2023 ansvarar kommunen för bygg- och rivningsavfall endast om det inte uppstår i yrkesmässig verksamhet. Det gäller till exempel mindre arbeten som privatpersoner gör själva.