Allmänt vatten och avlopp – en investering både för miljön och fastighetsvärdet!
Här laddar du ner din servisanmälan.
Här laddar du ner dokumentet för egenkontroll vid nyanslutningar.
Du som fastighetsägare köper in, gräver ner samt ansvarar för drift och underhåll av vatten- och avloppsledningarna inne på din egen fastighet. Utanför din fastighetsgräns är ledningarna allmänna, vilka Sörmland Vatten gräver ner och ansvarar för. Om det krävs en LTA-anläggning på din fastighet köper Sörmland Vatten in och levererar denna till din fastighet. Pumpsumpen gräver fastighetsägaren ner. Pumpen som sitter i pumpsumpen äger Sörmland Vatten och sköter driften av denna. Fastighetsägaren ansvarar för att el dras fram till pumpen och att säkringsskåpet säkras upp för detta. Fastighetsägaren står också för elkostnaden.
Kravet på anslutningen till de allmänna ledningarna råder inte Sörmland Vatten över. Det är Miljönämnden som beslutar om anslutning om det inte görs frivilligt. I omvandlingsområden har du som fastighetsägare ett år på dig att ansluta, efter det att förbindelsepunkt är upprättad och de allmänna ledningarna är i drift.
Regnvatten från den egna fastigheten, som från tak, husdränering och garageuppfart med mera, får inte anslutas till de allmänna spillvattenledningarna.
Har du en befintlig 3-kammarbrunn eller sluten tank som tas ur drift, sluttömmer du den genom beställning till Sörmland Vatten. Därefter kan du som fastighetsägare antingen gräva upp den eller fylla den med sand/grus.
Kostnaden för att ansluta sig till allmänt VA är varierande beroende på fastighetens storlek. Kostnaden för att ansluta sig är baserad på den taxa som gäller då din förbindelsepunkt upprättats och meddelats av VA-huvudmannen. Anläggningsavgiften är inte frivillig, utan du som fastighetsägare blir fakturerad avgiften då anläggningsarbetet för de allmänna ledningarna är slutförd och förbindelsepunkt är meddelad. Detta även om inte fastigheten ansluts.
Här kan du få en uppskattning på vad anläggningsavgiften skulle kosta för din fastighet.
Vänligen notera att:
Taxan antogs 2021-01-01 och är oförändrad även 2024.
Tomtyta (m2) Ange den tomtyta som är registrerad i fastighetsregistret.
Här visas din beräknade anläggningsavgift utifrån normala anslutnings-förhållanden. Andra faktorer kan spela in så att priset påverkas.
Framdragning av servisledningar till förbindelsepunkt: 0 kronor
Upprättande av förbindelsepunkt: 0 kronor
Avgift beräknad på tomtyta: 0 kronor
Lägenhetsavgift: 0 kronor
Total kostnad
0 kronor*
Priser visas inklusive moms. *Detta är ditt beräknade totalpris enligt gällande taxa (2021, 2022, 2023 samt 2024). Justeringar kan komma att ske.
Beroende på hur området ser ut behöver Sörmland Vatten besluta om fastigheterna ska ha självfall eller LTA-pump. Det vanligaste är dock anslutning via självfallsledning och det sker om din fastighet ligger högre än huvudledningen och att denna är utförd som en självfallsledning. Det vill säga att avloppsvattnet rinner ner till huvudledningen utan hjälpmedel.
Om din fastighet däremot ligger lägre än huvudledningen eller om huvudledningen är utförd som tryckledning måste din fastighet ha en LTA-anläggning. Då kopplas en pump till avloppsledningen som pumpar avloppsvattnet ut till huvudledningen. Lämplig placering av LTA-anläggningen kommer att diskuteras tillsammans med fastighetsägaren.
Ledningarna på din fastighet bör grävas ner med hjässan på ca 1,4 m i grönytan och ca 1,8 m i hårdgjord mark för att ligga frostfritt. Om det inte går att gräva tillräckligt djupt på grund av tex berg kan isolering användas, eventuellt med kompletterande värmekabel för att undvika förfrysning. I vissa fall kan även sprängning behövas. Vattenventiler och spolbrunn alternativt spillvattenventil vid trycksatt avlopp finns i normala fall 0,5 m utanför fastighetsgräns. Behövs spillvattenventilen monterar Sörmland Vatten även en backventil så att spillvattnet från den allmänna ledningen inte kan gå baklänges in i din ledning. Fastighetsägaren ser till att inkoppling mellan fastighetens ledningar och de allmänna sker. Ventiler vid förbindelsepunkt får endast Sörmland Vattens personal manövrera.
Rådgör gärna detaljerna med den VA-entreprenör som du anlitar. Rekommenderad dimension för vattenledningen på egen fastighet är 32 mm i ytterdiameter, material PE och tryckklass PN 10. Rekommenderad dimension på spillvattenledningen är 110 PP eller PVC tryckklass SN 8. En noggrann läggning och fyllning kring ledningen ger en längre livslängd.
Pumpstationens inlopp dit ledningen kommer från ditt hus är anpassat till dimension 110 mm. Utmed ledningen mellan ditt hus och pumpstationen bör det sättas en rensbrunn för att underlätta felsökning vid framtida driftstörningar. För ledningen från pumpstationen fram till fastighetsgräns läggs dimension 40 mm, material PE och tryckklass PN 6,3.Vattenventilen och avloppsventilen vid fastighetsgräns är Sörmland Vattens, och får inte röras av fastighetsägaren.
Ledningskollen är en webbtjänst som ger dig information om nedgrävda ledningar. Den kan även användas för samordning av markarbeten. De flesta större ledningsägare finns med i Ledningskollen. Där kan du också ansöka om schaktkartor för privat mark. Att gräva på en plats utan att ta reda på var det finns nedgrävda ledningar innebär en stor risk. Den som gräver av en ledning kan bli skadeståndsskyldig.
Skapa ett konto på Ledningskollen.se och ställ din fråga om ledningsanvisning. När du skapar ditt ärende kommer du att få rita in ditt grävområde på en karta. Du får sedan information om vilka ledningsägare som du behöver få svar från innan du kan börja gräva. Sök i god tid, handläggningstiden kan ta upp till fem arbetsdagar och under sommarmånaderna kan handläggningen ta ytterligare några arbetsdagar.
Innan du ska gräva eller schakta i kommunal mark måste du ansöka om grävtillstånd. Tänk på att det kan behövas fler tillstånd, om du till exempel gräver inom skyddszon för grundvattentäkt. För gräv och schakttillstånd kontakta din kommun.
Fastighetsägaren ansvarar för ledningar på privat mark. Sörmland Vatten kan i vissa fall ha ledningar på privat mark. Ska du gräva på privat mark behöver du tillstånd från markägaren.
Prata gärna ihop dig med grannar, din vägförening eller samfällighet för att se om ni kan samarbeta. Det handlar om att teckna avtal med entreprenörer för VA-, el- och grävarbeten på din tomt.
En vattenmätare ska installeras på inkommande vatten till fastigheten. Vattenmätaren måste placeras i frostfritt utrymme. Du som fastighetsägare ska sätta upp en konsol för vattenmätaren. Av arbetsmiljöskäl behöver utrymme runt platsen för mätaren finnas. Beställning inför installation av vattenmätare görs av fastighetsägaren 2-3 veckor innan inkoppling ska ske. Sörmland Vatten köper in och sätter upp vattenmätaren. Om det av tex utrymmesskäl inte finns möjlighet att montera en vattenmätare på lämpligt ställe eller önskar grena ledningen på tomten kan du som fastighetsägare istället montera en mätarbrunn vid fastighetsgränsen.
Fastigheter som ligger utanför verksamhetsområde kan via avtal ges möjlighet att ansluta till de allmänna ledningarna för vatten och/eller spillvatten. Vi på Sörmland Vatten måste alltid göra en bedömning om en inkoppling kan ske utifrån kapacitet och belastning på det allmänna ledningsnätet. Om vi anser att en inkoppling kan ske skrivs ett avtal mellan oss och fastighetsägaren eller föreningen. I avtalet regleras vad som ska gälla för anslutningen och vilka avgifter som ska betalas. En förbindelsepunktskarta ingår i avtalet och kartan visar den geografiska gränsen mellan vårt ansvar och fastighetsägarens eller föreningens ansvar. Om flera fastigheter vill ansluta sig tillsammans måste de bilda en samfällighetsförening.
Du är byggherre och det betyder att du har ansvaret för bland annat arbetsmiljö och att arbetet blir utfört enligt din beställning om du har anlitat fler entreprenörer. Har du däremot anlitat en entreprenör för hela arbetet har den ansvaret för arbetsmiljön. Ta kontakt och teckna avtal med till exempel en VA- och markentreprenör som hjälper dig med VA-installationen på din tomt.
Här kan det vara fördel att ha pratat ihop med med olika parter, det kanske kan bli ett bättre pris om det är fler i en gemensam upphandling. Det är viktigt att kolla upp entreprenören, har de F-skattsedel, rätt behörighet, några referenser. Kom överens om pris före arbetet startar, fast eller löpande och inklusive eller exklusive moms. Betala inte något i förskott och teckna ett skriftligt avtal. Fråga gärna fler företag för att kunna jämföra innehåll och pris. För mer information om hur du upphandlar besök Konsumentverkets hemsida.
Fastigheter som ligger utanför verksamhetsområde kan via avtal ges möjlighet att ansluta till de allmänna ledningarna för vatten och/eller spillvatten. Vi på Sörmland Vatten måste alltid göra en bedömning om en inkoppling kan ske utifrån kapacitet och belastning på det allmänna ledningsnätet. Om vi anser att en inkoppling kan ske skrivs ett avtal mellan oss och fastighetsägaren eller föreningen. I avtalet regleras vad som ska gälla för anslutningen och vilka avgifter som ska betalas. En förbindelsepunktskarta ingår i avtalet och kartan visar den geografiska gränsen mellan vårt ansvar och fastighetsägarens eller föreningens ansvar. Om flera fastigheter vill ansluta sig tillsammans måste de bilda en samfällighetsförening. Läs mer om detta via länken till höger.
Det finns tre alternativ för VA-lösning på landsbygd:
Servisanmälan (pdf-fil)
Egenkontroll av nyanslutningar (pdf-fil)
Ta kontakt med grannar och eventuella befintliga samfälligheter, om det finns intresse för att ordna en gemensam lösning för vatten och/eller avlopp. Finns det intresse så bilda gärna en interimstyrelse som kan utreda förutsättningarna för att gå ihop i en samfällighet.