Och vad är skillnaden mellan restriktion och förbud. Här förklarar vi mer!
Vi börjar sommaren 2023 med att fortsätta att värna om vattnet. Se våra tips på hur du värnar om vattnet längre ner på sidan. Tänk dock på att vid behov kan detta bli skarpare i form av bevattningsrestriktion. Om det uppstår ytterligare behov kan steget upp till bevattningsförbud tas.
Vi har under de åren som vi har haft förbud sett en ökad förståelse hos kunder om att värna sitt kranvatten, så tillsammans hoppas vi att slippa sätta förbud.
Dricksvattnet ska endast användas till personlig hygien, mat och dryck. Under sommaren används mycket dricksvatten till exempelvis bevattning, detta vill vi begränsa. Dricksvatten är inte en obegränsad resurs och hur mycket nederbörd vi kommer att få vet vi inte, därför agerar vi förebyggande för att undvika brist på dricksvatten.
Kranvatten är den billigaste hälsodrycken som alltid finns i en kran nära dig. Sveriges kommuner producerar nästan 1 000 miljoner kubikmeter dricksvatten per år till närmare 8 miljoner människor.
Vi tar många gånger för givet att när vi vrider på kranen ska det komma rent vatten, så är det vanligtvis i Sverige, men kanske inte för all framtid?
Vill du lära dig mer om kranvatten.
Här kan du se vad det innebär att tvätta bilen rätt.
Dricksvattnet är vårt mest kontrollerade livsmedel. Vi har tillgång till det dygnet runt direkt i kranen. Det är gott, hälsosamt, lokalproducerat och kostar bara 4 öre per liter.