Friskt, gott dricksvatten direkt ur kranen är något vi ofta tar för givet. Har du funderat på varifrån vattnet kommer?
Dricksvattnet är vårt mest kontrollerade livsmedel. Vi har tillgång till det dygnet runt direkt i kranen. Det är gott, hälsosamt, lokalproducerat och kostar bara 4 öre per liter. I priset ingår även skydd av vattentäkter, rening av avloppsvattnet och hantering av dagvatten.
Det dricksvatten vi levererar ut i ledningsnäten klassas som ett livsmedel. Livsmedelverket är central tillsynsmyndighet och skriver regler för hantering och kontroll av allmänna dricksvattenanläggningar samt fastställer gränsvärden för dricksvatten. Enligt bestämmelser från Livsmedelsverket ska kommunerna tillhandahålla aktuella analysresultat för allmänheten. Utgående dricksvatten kontrolleras regelbundet och är normalt av mycket god kvalitet. Du som är intresserad av att veta analysresultat för specifika ämnen är välkommen att kontakta oss eller miljökontoret i respektive kommun.
Snabba frågor och svar om dricksvatten vid kris
Måttet pH har en skala från 1 till 14 som mäter om vattnet är surt (lågt pH) eller basiskt (högt pH). Ett allt för lågt pH gör vattnet aggressivt (korrosivt) medan ett högt pH kan leda till kalkavsättning. Surt vatten (under 7,0 i pH) beror oftast på den allmänna försurningen i luft, mark och vatten. För att få ett vatten som är skonsamt mot ledningsnätet och hälsosamt att dricka görs en pH-justering av vattnet i våra vattenverk. Justeringen av pH-värdet gör dock att mer kalk fälls ut ur vattnet, vilket är helt ofarligt. Dricksvatten ska ha ett pH-värde på mellan 7,0 och 9,0 (neutralt), vilket vårt dricksvatten har när det levereras till dig som kund.
När vatten avdunstar kan det lämna kalkavlagringar efter sig. Varmt vatten bidrar oftast till mer kalkavlagringar än kallt vatten. Det beror på att varmt vatten avdunstar fortare och lämnar kalken efter sig. Kallt vatten hinner till största delen rinna av och tar då den lösta kalken med sig.
Det allmänna dricksvattnet, där ingår inte egna brunnar, används inte bara för att dricka utan även till mycket annat. Till exempel att tvätta sig med, för att spola i toaletten, fylla badbassänger och inom industrin. Tänk på att använda vårt dricksvatten på ett smart sätt – värna om vårt kranvatten!
I Sverige förbrukar vi i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn.
Hårt och mjukt vatten har olika egenskaper och för hushållen påverkar det framförallt hur mycket tvätt- och diskmedel som bör användas. Det är vattnets innehåll av kalcium och magnesium som avgör hårdhetsgraden. Ett hårt vatten kräver högre doser av tvättmedel och kan ge kalkavlagringar på porslinet när du diskar. Ett mjukt vatten ökar risken för korrosionsangrepp i ledningarna. De allra flesta hushåll i Sverige kan dosera enligt kategorin mjukt vatten. Följ angivelserna på tvättmedelsförpackningen.
Tips! Om du planerar att installera en värmepanna eller en varmvattensberedare? Innan du gör det, kontakta gärna laboratorieansvarig för att se vattenprofilen för det vatten som levereras hem till dig!
* Vattnets hårdhet är ett mått på mängden kalcium- och magnesiumjoner som finns i vattnet. Ju fler joner, desto hårdare vatten. Hårdhet mäts i tyska hårdhetsgrader, benämns även dH. 0-6 är mjukt vatten, 7-13 är medelhårt vatten och 14-20 är hårt vatten. ** Non detectable
Kranvatten är vårt viktigaste livsmedel och det ska vi värna om! Ta del av våra bästa tips här!