Från och med 2027 måste alla hushåll ha sortering av förpackningsavfall nära bostaden. Detta innebär att flerbostadshus och bostadsrättsföreningar som i dag inte erbjuder möjlighet till sortering av förpackningsavfall behöver planera för införandet.
Sveriges regering beslutade i juni 2022 om nya regler som ska göra det enklare för hushåll att sortera sitt förpackningsavfall. Förordningen säger bland annat att alla kommuner ska ha infört fastighetsnära insamling av pappers-, plast-, metall- och färgade och ofärgade glasförpackningar från och med 1 januari 2027. Syftet med förordningen är dels att öka återvinningen av förpackningar och dels att säkerställa att förpackningar tas om hand på ett bra och miljövänligt sätt.
Har du som flerbostadshusägare idag insamling av förpackningar från din fastighet redan idag eller ordnar insamling innan 1 januari 2027, då omfattas du av nya regler som började gälla från och med 1 januari 2024. Läs mer längre ner på sidan.
Senast den 1 januari 2027 ska fastighetsnära förpackningsinsamling av de vanligast förekommande förpackningstyperna (papper, plast, glas och metall) finnas på plats för hushållen. Skrymmande förpackningar ska däremot fortsatt lämnas på återvinningstationen. Det finns inget krav på fastighetsägaren att inrätta ett utrymme för förpackningsinsamling i befintlig byggnad. Däremot kan krav ställas kring avfallsutrymmets utformning i samband med ombyggnation eller nybyggnation.
I ett befintligt fastighetsbestånd kan utrymme ställas i ordning vid byggnaden, till exempel på gården eller genom att ta en parkeringsplats i anspråk. Om det inte kan ordnas en plats och avfallet inte kan hämtas från fastigheten kan en anvisad hämtningsplats, med stöd av avfallsföreskrifter, beslutas av kommunen. Om det är svårt att ordna insamling vid en fastighet kan insamling vid en gemensam plats vara ett alternativ. Platsen kan vara gemensam för flera fastighetsägare och ske enligt överenskommelse mellan Sörmland Vatten och fastighetsägare eller genom en samfällighet.
Under hösten/vintern 2026 kommer avfallskärl att ställas ut för den nya insamlingen. Minst ett kärl per avfallsslag kommer att behövas. För att få en indikation på hur många kärl ett flerbostadshus behöver tas volymen per avfallsslag gånger antal lägenheter.
Exempel: ett flerbostadshus med 20 lägenheter gånger 17,5 liter plastförpackningar blir 350 liter, vilken motsvarar ett 370 liters kärl. Genom vår kalkylator för dimensionering kan du få en uppskattad areaberäkning samt antal kärl som behövs.
Fastighetsägarens ansvar
I eller i anslutning till en fastighet ska det finnas ett avfallsutrymme som kan nyttjas av boende i fastigheten. Fastighetsägaren är ansvarig för avfallshanteringen inom fastigheten. Utrymmet ska vara så utformade att olika typer av avfall kan förvaras och hämtas var för sig enligt gällande föreskrifter. Fastighetsägaren har även ett informationsansvar till boende och verksamma inom fastigheten.
Tillsammans kan vi sortera mera och arbeta för att minska avfallsmängder som uppstår.
Sörmland Vatten har tagit över ansvaret för hämtningen från de flerbostadshusfastigheter som idag har, eller som anordnar insamling av förpackningar innan 1 januari 2027. Producenterna ska även framöver bekosta insamlingen och sköta återvinningen av förpackningarna. Som fastighetsägare ansvarar du för att ha koll på att entreprenören som anlitas är godkänd av oss från 1 januari 2024.
Fastighetsägare till flerfamiljsfastigheter och för verksamheter i Flens, Katrineholms och Vingåkers kommuner hänvisas till att endast anlita av oss auktoriserade/godkända entreprenörer. Se auktoriserade entreprenörer här.
Här nedan kan du som ansvarig för avfallshanteringen i ett flerbostadshus, en bostadsrättsförening eller samfällighetsförening lämna uppgifter om hur er förpackningsinsamling ser ut i dag. Det ligger till grund för utbetalning av sorteringspremie.
Rapportera uppgifter här
En samlokaliserad verksamhet kan exempelvis vara ett företag som frisör eller restaurang som bedriver verksamhet i nära anslutning till hushållen i flerbostadshus och som delar avfallsbehållare med lägenheterna i fastigheten.
Verksamheter som redan är samlokaliserade kan efter överenskommelse med fastighetsägaren fortsätta få förpackningar hämtat fastighetsnära. Detta måste anmälas till Sörmland Vatten för att du som fastighetsägare ska få rätt sorteringspremie.
Samlokaliserade verksamheter som tillkommer efter 1 januari 2024 behöver även de göra en anmälan till oss om gemensam insamling för att det ska bli rätt sorteringspremie utbetald.
Räkna ut uppskattad area samt antal avfallskärl
Ta hjälp av vår kalkylator för att göra en beräkning som ger en indikation på hur stort utrymme som behövs i ett miljöhus eller miljörum i ett flerbostadshus för att rymma avfallskärl för olika fraktioner. Genom att fylla i antal hushåll/lägenheter räknar kalkylatorn ut en uppskattad area som krävs för att få plats med avfallskärlen.
Dimensionering inför fastighetsnära insamling
Avfall Sveriges handbok för avfallsutrymmen
Det finns en handbok för avfallsutrymmen från Avfall Sverige. Den innehåller riktlinjer för utformning av avfallsutrymmen vid ny- och ombyggnation.
Läs handboken här
Skylta gärna avfallsutrymmen och behållare med Avfall Sveriges tydliga symboler och färgkodning enligt ett nationellt framtaget skyltsystem. För att det ska bli enkelt för de boende att sortera rätt är det viktigt att ha tydlig skyltning på hur sorteringen ska gå till. Uppmana de boende att lämna de mest skrymmande förpackningarna på en återvinningsstation.
Användarmanual och symboler finns för gratis nedladdning här.
För att göra det lätt att sortera rätt har sopor.nu tagit fram sorteringsblad på flera olika språk. Sorteringsbladen går att ladda ner och skriva ut (dubbelsidig A4) och ger kortfattad information om hur du sorterar olika förpackningar samt mat och restavfall. Informera hyresgäster löpande om vikten av att sortera rätt samt uppmana att vika t ex kartonger så fler kan sortera mer. Materialet är fritt att använda.
Här kan du ladda ner sorteringsbladen.