Fastighetsnära insamling

Fastighetsnära insamling

Här kan du läsa mer om vad fastighetsnära förpackningsinsamling/hemsortering innebär.

Fastighetsnära insamling av förpackningar

Du vet väl om att Sveriges regering i juni 2022 beslutade om nya regler gällande förpackningsinsamling? – Om inte finns det mer att läsa här.

Det här innebär att Sveriges kommuner tog över ansvaret för förpackningsinsamling 1 januari 2024. Samtliga kommuner i Sverige ska ha ett fullt utbyggt fastighetsnära insamlingssystem för alla boendeformer klart 1 januari 2027.

Vi har valt att kalla fastighetsnära insamling (FNI) för hemsortering gentemot dig som är fastighetsägare av villa, radhus, fritidshus och kedjehus för att tydliggöra vad detta handlar om – nämligen en ökad service för ditt hushåll, vilket gör det enklare att sortera avfall och förpackningar redan hemma.

Gällande flerbostadshus med hyresgäster är det fastighetsägaren som har ansvaret för att förpackningar kan sorteras bostadsnära, som till exempel i ett miljörum, miljöhus eller liknande.

Oavsett benämning är målet detsamma, att vi ska få en ökad återvinning av förpackningar, som kommer att minska mängden avfall som måste förbrännas. Förpackningar blir genom sortering en del av kretsloppet eftersom de tas om hand och återvinns till nya material.

Tack för att du är med och bidrar till en mer hållbar användning av jordens resurser 😍

Insamlingssystem för hemsortering

Kommunfullmäktige i respektive kommun har beslutat att fastighetsnära insamling ska ske i ett så kallat fyrfackssystem. Det innebär att om du bor i villa, kedjehus, radhus eller fritidshus hämtas avfallet i åtta olika fraktioner i dessa två fyrfackskärl som placeras hemma hos dig för matavfall i grön påse, restavfall, papper-, plast-, och metallförpackningar, färgat och ofärgat glas och returpapper. Utöver dessa finns också möjlighet att samla in batterier, småelektronik och ljuskällor i en elbox som fylls på med materialet inomhus och sedan hängs ut på ett av avfallskärlen för tömning.

Insamlingssystem för flerbostadshus

Ägare av flerbostadshus och bostadsrättsföreningar som i dag inte erbjuder möjlighet till sortering av förpackningsavfall behöver planera för införandet. då varje avfallsslag ska ha ett eget avfallskärl. Hämtningsfrekvensen kommer också att skilja sig mot hur det fungerar idag. Om du som fastighetsägare för flerbostadshus har insamling av förpackningar från din fastighet redan idag, då omfattas du av nya regler som började gälla från och med 1 januari 2024.

Läs mer under fliken Flerbostadshusägare nedan.

Bakgrund

Regeringen har beslutat om nya regler gällande förpackningsinsamlingen. Syftet är att förenkla för kommuninvånarna, öka återvinningen och minska mängden förpackningar. Förändringen görs för att möta EU-krav och mål för materialåtervinning till år 2030. Målet kopplar även bland annat till återanvändning, minskad nedskräpning och mängden återvunnen plast i förpackningar.

Sörmland Vatten arbetar främst mot målen:

Mål 6: Rent vatten och sanitet för alla.
Säkerställa tillgången till och en hållbar förvaltning av vatten och sanitet för alla.

Mål 11: Hållbara städer och samhällen.
Göra städer och bosättningar inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara.

 Mål 12: Hållbar konsumtion och produktion.
Säkerställa hållbara konsumtions- och produktionsmönster.

Kraven på fastighetsnära insamling gäller för förpackningar av papper, plast och metall samt färgat och ofärgat glas från 1 januari 2027. Sedan innan tas restavfall och matavfall omhand fastighetsnära.

Besök gärna vårt forum för att se frågor och svar.

 


Läs mer om vad som gäller för:

Ägare till villa, radhus, fritidshus eller kedjehus

Du som är flerbostadshusägare

Du som är entreprenör

Företag och verksamheter