Orrhammars fritidsområde i Flens kommun

Här kan du följa status på projektet kring Orrhammars fritidsområde.

Bild på en person som fyller ett glas med vatten.

Boka besök

För att boka mätaruppsättning kontaktar du kundservice (telefon 0150-800 100 eller e-post kundservice@sormlandvatten.se) eller via formuläret nedan.

Kontakta kundservice

FAQ

Frågor och svar kring Orrhammar.

Faq

Hur arbetet fortlöper

2023-07-13

Nu påbörjas ett arbete kring att byta ut de tre största pumpstationerna i området.

Läs mer om detta här.

2023-06-16

Vi kan gladeligen meddela att arbetet löper på strålande bra och att vi nu inför sommaren är klara med arbetet i området.

Vi är dock tillbaka för arbeten med pumpstationer under hösten igen.

Vi har åtgärdat alla servisventiler som behövde åtgärdas i området och alla första besök är nu genomförda. Kul tycker vi! Återställning efter grävjobben är klara och vi har fått mycket positivt bemötande.

Du som inte har bytt vattenmätare och inte har kontaktat oss än måste göra det omgående. Beställ tid för vattenmätarbyte hos vår kundservice, 0150-800 100.

Har du frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta vår kundservice.

Under juli har vi öppet mellan 09.00-12.30 i telefon, men det går även bra att skicka e-post till kundservice@sormlandvatten.se

Vi önskar alla i Orrhammar tack för den här tiden, en glad midsommar och en härlig sommar!

 

2023-05-03

Vi påminner om att schablontaxa träder i kraft den 15 maj för dig som inte hört av dig och meddelat att du inte fått en bokad tid med utförare (rörmokare).

Återställning av grävarbeten kommer att ske under maj månad.

2023-04-05

Glad påsk alla fastighetsägare i Orrhammar. Tack för förståelsen för vårt arbete i området.

2023-03-20

På grund av akut underhållsarbete på Violenvägen i Flen sker vattenavstängning måndag 20 mars klockan 11.15.

Berörda adresser:

  • Violenvägen 188-195 och 199-204

Fastighetsägare uppmanas att tappa upp vatten för eget behov. När vattnet kommer tillbaka kan det vara missfärgat och avhjälps genom att spola i kranen till det blir klart igen. Vid frågor. Kontakta kundservice på telefon 0150-800 100.

2023-03-16

Extra information om bokningar och förlängt tidsintervall

Onlinebokningen via boka.se är stängd för framtida bokningar. För att boka vattenmätaruppsättning framöver behöver du nu kontakta kundservice på telefon 0150-800 100.

Då vi uppmärksammat att det kan vara väntetid på att få vattenmätarplatsen åtgärdad förlänger vi intervallet innan schablontaxa träder i kraft till den 15 maj. Har du inte fått en bokad tid med utförare (rörmokare) innan denna tid ber vi dig kontakta oss omgående.

Framöver kommer vi inte längre veckouppdatera denna sida utan den uppdateras vid behov.

Vi önskar er alla en trevlig helg!

2023-03-15

På grund av akut underhållsarbete på Violenvägen i Flen sker vattenavstängning onsdag 15 mars klockan 10.30.

Berörda adresser:

  • Violenvägen 188-195 och 199-204

Fastighetsägare uppmanas att tappa upp vatten för eget behov. När vattnet kommer tillbaka kan det vara missfärgat och avhjälps genom att spola i kranen till det blir klart igen. Vid frågor. Kontakta kundservice på telefon 0150-800 100.

2023-03-10

Arbetet löper på bra och vi följer tidplan. Om du kör fordon, tänk på vår personal och att sänka hastigheten ordentligt när du närmar dig byggarbetsplatser. Tack för visad hänsyn.

2023-03-03

Grävarbetet fortsätter och våren är snart i antågande vilket underlättar vårt arbete.

2023-02-27

Arbetet med montering av vattenmätare flyter på.

Utskick om markupplåtelseavtal till berörda fastighetsägare har skickats ut.

2023-02-17

Arbetet löper på bra och vi följer tidsplan.

Glöm inte bort att boka inventering.

2023-02-10

Vi fortsätter att arbeta på. Fokus denna vecka har varit montering av vattenmätare.

Vi passar på att påminna om att boka inventering för ett första besök om du inte redan har gjort det.

2023-02-04

Arbetet fortsätter och endast ett fåtal inventeringar kvarstår, vilket känns väldigt kul tycker vi.

2023-01-30

Arbetet löper på bra och vi följer tidsplan.

2023-01-23

Förra veckan löpte på bra, trots rådande väderlek som innebar regn och lera.

Vi påminner om att kartor med förbindelsepunkterna fortsätter att skickas ut till fastighetsägare. Så fort en förbindelsepunktskarta är inmätt och klar i systemet så skrivs den ut och skickas.

2023-01-13

Vi är tillbaka efter julen och arbetet är igång. Arbetet löper på bra och vi följer tidsplan.

2022-12-20

Nu önskar vi en riktigt god jul och tackar för det här året! Vi ses igen i januari!

Vi packar ihop och stänger för julledighet lite tidigare än planerat (tisdag istället för torsdag) med tanke på rådande väglag, men det är inget som påverkar tidsplanen nämnvärt utan vi kör på igen nästa år.  Vi hoppas på er förståelse för detta!

2022-12-09

Vilket vackert väder vi har idag! Här är en bild från dagens arbetsplats med en strålande utsikt över sjön Orrhammaren!

Bild över sjön Orrhammaren

Arbetet flyter på bra. Grävlaget byter ventiler på löpande band och har god dialog med kunderna innan arbetet påbörjas på fastigheterna.

Kartor med förbindelsepunkterna har börjats skickas ut till fastighetsägare. Så fort en förbindelsepunktskarta är inmätt och klar i systemet så skrivs den ut och skickas. Det innebär ett löpande arbete som sker under tid.

2022-12-02

Snart är det dags för juluppehåll, och endast några få tider finns kvar att boka. Allt löper på enligt tidsplan.

Vi passar på att återigen påminna om att har du fått nedslag på mätarplatsen behöver din utförare (rörmokaren) av arbetet beställa en vattenavstängning för att åtgärda felen. Det sker via vår kundservice.

2022-11-25

Inventeringar och uppsättningar av vattenmätare i Orrhammar rullar på. Det finns bara 7 tider kvar att boka i år, innan vi tar lite julledigt.
Grävningen för ventilbyten går bra, alla vi besökt är nöjda och glada. Kul tycker vi!

Idag fick vi också äran att tända julgranen ute hos er i Orrhammar!

2022-11-18

Arbetet löper på bra, och allt går enligt tidsplan. Vi har nu gjort cirka 225 platsbesök och monterat omkring 30 stycken vattenmätare. Vilket känns väldigt kul!

Vi får mycket bra och positiv feedback från boende i området och vi känner oss mycket uppskattade och välkomna ute på plats.

Grävlaget som byter servisventiler har genomfört en del arbeten på tomter, och det fungerar väldigt bra. Vi kommer gemensamt överens om bästa lösningen på tomten, och arbetar sen därefter.

Ferenc kommer att vara på plats igen måndag den 21 november.

Vi påminner om att har du fått nedslag på mätarplatsen behöver din utförare (rörmokaren) av arbetet beställa en vattenavstängning för att åtgärda felen. Det sker via vår kundservice.

Om lampan på en pumpstation skulle blinka/larma är vi tacksamma om ni hör av er till oss via kundservice och meddelar det.

Kundservice nås på kundservice@sormlandvatten.se eller telefon 0150-800 100.

Vi önskar alla en trevlig helg!

2022-11-11

Inventeringar och mätaruppsättningar löper på bra i området.

Metria som gör inmätningarna åt oss är klara med sitt arbete.

Vi har startat upp ett grävlag för att börja byta servisventiler. Detta kan medföra att vi kommer behöva göra åverkan på vissa fastighetsägares tomter. Givetvis tar vi kontakt med dem som berörs innan arbetet påbörjas och vi kommer då tillsammans överens om vad som ska göras samt undertecknar en överenskommelse.

Ferenc cirkulerar i området under måndagen den 14 november.

Vi påminner om att har ni fått nedslag på mätarplatsen behöver er utförare (rörmokaren) av arbetet beställa en vattenavstängning för att åtgärda felen. Det sker via vår kundservice.

Kundservice nås på kundservice@sormlandvatten.se eller telefon 0150-800 100.

2022-11-04

Vägen till pumpstationen vid Åtorp är färdigställd. Under vecka 45 kommer det ske arbeten med att färdigställa vägen till pumpstationen vid Linneastigen samt arbete med vändzonen vid violvägen. Om lampan på en pumpstation skulle blinka/larma är vi tacksamma om ni hör av er till oss och meddelar det.

Ferenc och Micke kommer cirkulera i området under tisdagen den 8 november.

Har ni haft en inventering och mätarplatsen är godkänd är det dags att boka in en tid för mätaruppsättning.

Boka tid

Har ni fått nedslag på mätarplatsen behöver er utförare (rörmokaren) av arbetet beställa en vattenavstängning för att åtgärda felen. Det sker via vår kundservice.

Kundservice nås på kundservice@sormlandvatten.se eller telefon 0150-800 100.

Ordinarie öppettider
måndag-torsdag 09.00 – 16.00
fredag 09.00-15.00
(lunchstängt 12.00-13.00)

2022-10-28

Vi har nu inventerat närmare 70% av fastigheterna i området efter den här veckan. Vi har fått några förfrågningar om mätarplatser i torpargrunder. Vi bedömer möjligheten till det från fall till fall men försöker hitta en lösning som alla vinner på. Har ni funderingar kring vattenmätaren, se gärna vår FAQ för vanliga frågor.

Nästa vecka börjar vi iordningställa några vägar till pumpstationer så vi kan komma fram med våra fordon för att klara av drift och underhåll. Vi påbörjar även mätarbyten för er som bokat tid och som har godkända mätarplatser.

Grävlaget kommer att ha en materialplats på parkeringen vid stallet.

2022-10-21

Inventeringen av ytterligare cirka 40 fastigheter har skett under veckan och snart är halva området inventerat. Det har gått bra och det positiva bemötandet vi får är vi tacksamma för, det gör vår vardag lättjobbad.

Under vecka 43 kommer vår filmbuss synas i området och filma några pumpstationer.  Vecka 43 är nu fullbokad med inventeringar och under slutet av veckan kommer ett grävlag för att starta upp byten av trasiga ventiler till fastigheter. Parkeringen vid tennisbanan mot sjön för kommer utnyttjas för att ha tillgång till sand, grusmaterial och schaktmassor under tiden vi är i området och gräver.

På måndag kommer Ferenc och Michael finnas på plats i området. Är flaggan uppställd finns vi i kojan. Vill ni prata med oss så säg bara till.

Kom ihåg att läsa av din vattenmätare och skicka in det till Orrhammars tomtägarförening senast den 31/10.
Läs mer på vår FAQ kring avläsningen av din vattenmätare.

Under vecka 43 skickar vi ut ett informationsbrev till alla fastighetsägare.

Boka inventering

2022-10-14

Under veckan har Metria börjat mäta in ledningsnätet så att vi får en bättre kontroll på ventiler och brunnar. Mätningarna kommer pågå under flera veckor framöver.

Boka din inventering så fort som möjligt så att du i god tid kan boka in din mätaruppsättning när mätarplatsen är färdigställd. Mätaruppsättning kan bokas tidigast den 1 november.

Glöm inte att läsa av er gamla vattenmätare och rapportera in den till föreningen den 31 oktober.

Svart flagga med Sörmland Vatten logotypmåndag vecka 42 kommer Ferenc finnas tillgänglig av och till i vår koja och kommer även att åka runt i området och besöka vissa fastigheter.

Vår Kundingenjör Mari finns på plats i kojan mellan 09:30-15:00 på tisdag för att kunna svara på frågor.

Håll utkik efter flaggan vid kojan för att veta om vi är på plats.

Under oktober kommer ett grävlag figurera i området för att byta trasiga servisventiler i inventerade fastigheter.

Som vanligt bjuder vi gärna på en kopp kaffe om ni har vägarna förbi.

2022-10-07

Inventeringarna är uppstartade i området och vi har fått ett mycket varmt mottagande från fastighetsägarna.
Personalen på plats och fastighetsägaren har tillsammans gått igenom mätarplatsen och hittat bra lösningar som alla vinner på i längden.

Vi har inventerat cirka 40 fastigheter under veckan och hela nästa vecka är nu fullbokad.
Nya tider läggs upp löpande.

  • Måndagen den 10/10 kommer vår Kundingenjör Monica vara på plats i vår bod vid stallet mellan 08:00-15:00. Har du frågor eller funderingar så är du välkommen att besöka henne. Monica bjuder gärna på en kopp kaffe om ni har vägarna förbi.
  • Tisdagen den 11/10 kommer Ferenc och Michael att cirkulera i området och även finnas i vår bod.
    Ferenc ansvarar för inventeringarna och Michael är vår projektledare. Ferenc kan svara på tekniska frågor och det går alltid att nå honom via vår kundservice 0150–800 100.

Svart flagga med Sörmland Vatten logotypFör att ni enkelt ska veta om någon av oss är på plats i boden som kommer vi sätta upp en flagga som kommer att synas från vägen.

Välkomna.

2022-09-26

Nedan finns en inspelning av informationsmötet den 22 september.
Du kan även ladda ner den presentation vi använde som fil.

Presentation (pdf)
Svar på frågor från mötet

2022-09-23

Tack alla som deltog på informationsmötet igår. För er som inte kunde delta kommer inspelningen och presentationsmaterialet att läggas här under vecka 39.

2022-09-12

Vi bjuder in alla fastighetsägare i Orrhammar till ett digitalt informationsmöte den 22 september.

Läs mer i det brev som skickats ut här.

Välkommen!

2022-09-09

Projektet är i full gång med att förbereda inför övertagandet av VA-anläggningen. Det är många aktiviteter som pågår parallellt såsom planering inför ett digitalt informationsmöte den 22 september, förberedelser för kundbesök och förberedelser för att bygga om vissa pumpstationer med mera.

På Sörmland Vatten och Avfall AB är vi en projektgrupp med 6 olika kompetenser som jobbar för fullt för att allt ska funka.

Projektgruppen har ett bra samarbete med VA-gruppen i Orrhammar.

2022-08-17

Det börjar närma sig beslut i kommunstyrelse och kommunfullmäktige och därefter övertagande. Under sommaren gjordes ett utskick gällande vattenmätare, några förtydligande gällande detta utskick är att alla kommer få en ny mätare. Innan du gör något på din mätarplats så invänta besiktningen som kommer ske av Sörmland Vattens personal. Inom närmsta veckorna kommer ni i området få en inbjudan till ett digitalt informationsmöte, i inbjudan kommer även vara förtydligat de viktigaste sakerna för dig som fastighetsägare inför att Orrhammar blir ett verksamhetsområde som får allmänt VA.

Juni 2022
Flen Vatten och Avfall AB och Orrhammars tomtägarförening har kommit överens om ett överlåtelseavtal och att Flen Vatten och Avfall AB tar över VA-anläggningen 1 november 2022 under förutsättning att kommunen har beslutat om verksamhetsområde.

Tidsplan
Handlingar för bildande av verksamhetsområde är inlämnat till kommunen som preliminärt tar beslut på kommunfullmäktige i september 2022. Flen Vatten och Avfall AB tar då över VA-anläggningen 1 november 2022.

Bakgrund

Orrhammars fritidsområde byggdes ut under -70 talet och exploatören fick en reduktion av anläggningsavgiften för va-anslutning enligt beslut i kommunstyrelsen 1971-03-10. VA-anläggningen består av ca 30 km ledningar, 11 pumpstationer och ligger utanför kommunens verksamhetsområde för vatten och avlopp. Orrhammars tomtägar- och samfällighetsförening ansvarar för drift- och underhåll av va-anläggningen. Allmänförklaringen upphörde 31/12 2016 enligt övergångsbestämmelser till lag (2006:412) om allmänna vattentjänster (LAV). Kommunen har en skyldighet att besluta verksamhetsområde enligt 6 § LAV om det finns behov för skyddet av människors hälsa och skyddet för miljön samt att detta behov föreligger för en bebyggelse i ett större sammanhang. Föreningen kontaktade kommunen för att diskutera hur anläggningen ska hanteras.

Flens kommun beslutade under 2019 att lämna över ärendet till va-huvudmannen Flen Vatten och Avfall AB för vidare handläggning och utredning. VA-huvudmannen och föreningen anlitade ett oberoende konsultföretag Tyréns AB för att göra en utredning om anläggningens skick och villkor för övertagandet. I april 2022 undertecknades ett överlåtelseavtal mellan föreningen och va-huvudmannen. Under förutsättning att kommunfullmäktige beslutar om verksamhetsområde för Orrhammar 26 september 2022 tar va-huvudmannen (Flen vatten och avfall AB) över anläggningen 1 november 2022.